shutterstock_71232085

– Miten me kuluttajat voimme nauttia suklaasta tuntematta syyllisyyttä? Kysytään Ylen torstaina näyttämän dokumentin lopussa. ”Ulkolinja: Paha suklaabisnes” näyttää suklaabisneksen varjopuolia palaten aina raaka-aineen tuotantopaikoille Norsunluurannikolle ja Ghanaan. Dokumentissa esille nousee myös Suomessa tunnettuja suklaamerkkejä.

Suklaayhtiöt vakuuttavat kuluttajille vastuullisuuttaan muun muassa mainoksissaan. Dokumentissa toimittaja Miki Mistrati tapaa edustajia suklaayhtiöistä ja sertifiointiohjelmista. Heille näytetään Ghanasta ja Norsunluurannikolta ohjelman teon aikana kuvattuja videopätkiä, joissa esiintyy esimerkiksi lapsityövoimaa. Edustajat väittävät olevansa itsekin yllättyneitä, ja kertovat, että siihen tulisi puuttua.

Lapsityövoima ei ole ainoa ongelma – lisäksi alkutuotantoa vaivaavat muun muassa alhaiset palkat.

– Suklaanvalmistajat vakuuttavat toimivansa vastuullisesti, mutta emme löytäneet yhtäkään onnistunutta hanketta Norsunluurannikolla, dokumentin lopussa todetaan.

Kuluttajien kuuluu tietää

Suklaabisnes – siitä ja erityisesti sen varjopuolista käydään keskustelua yhtä lailla kuin vaatetehtaistakin. Dokumentin loppupuolella esiintyvä José Lopez Nestléltä ei kiistä ongelmia.

– Kuluttajien on hyvä tietää, että suklaan valmistaminen vaatii paljon työtä. Koko prosessiin voi kuulua tuollaisiakin asioita kuin filmillä oli. Ne ovat alan kääntöpuoli, Lopez toteaa dokumentissa.

Dokumentti on koskettava ja käsittelee todellista ongelmaa suklaabisneksessä – sellaista asiaa, jota ei monesti tule ajatelleeksikaan, kun kaupan hyllyltä nappaa suklaapatukan.

– Vaikka kuluttaja maksaa enemmän sertifioidusta tuotteesta, ei ole varmaa, onko suklaa ”reilua”, dokumentin lopussa todetaan.

Paha suklaabisnes -dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa

Lähde: YLE Areena