Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuus aiheuttaa kylmiä väreitä vielä tänäkin päivänä.

Huhtikuun 26. päivä 1986 oli traaginen koko Itä-Euroopalle ja muulle maailmalle. Tšernobylin ydinvoimalaitos räjähti Ukrainassa lähellä Prypjatin kaupunkia. Onnettomuus sattui ydinvoimalaitoksen neljännessä reaktorissa, jossa tehtiin koe. Kokeen tarkoituksena oli selvittää pystyykö hidastuva generaattori tuottamaan sähkö jäähdytysjärjestelmälle niin kauan, kunnes varajärjestelmä aktivoituu. Kokeessa ei kuitenkaan noudatettu määräyksiä ja hätäjäähdytysjärjestelmä sekä pikasulkujärjestelmä kytkettiin pois päältä.

Tämän seurauksena syntyi voimakas ketjureaktio, jota ei saatu takaisin hallintaan ja koko reaktori räjähti väkivaltaisesti.

Youtube

Tšernobylissä sattunut onnettomuus on kaikkien aikojen vakavin ja tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus, joka herättää ihmisissä edelleen pelkoa.

Prypjatin kaupungin asukkaat evakuoitiin 27. päivä huhtikuuta. Ukrainan arvioiden mukaan onnettomuuden aiheuttamat kustannukset nousivat 150 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuosien 1986-2000 välisenä aikana.

WHO teki vuonna 2006 raportin, jossa arvioitiin 134 henkilön saaneen akuutin säteilysairauden. Sairauden saaneista ihmisistä 28 kuoli vuonna 1986 ja 19 vuosien 1987 ja 2004 välisenä aikana. 61 000 säteilylle altistunutta pelastustyöntekijää tutkittiin 1991-1995 välisenä aikana ja heissä todettiin 4995 säteilyyn liittynyttä kuolemantapausta.

Youtube

Vloggaaja päätti mennä katsomaan miltä alueella näyttää tänä päivänä

Todella moni ihminen on tehnyt matkan Pripyatiin ja mennyt samalla kuvaamaan Tšernobyliä, joten koko asiasta on aikojen saatossa muuttunut jonkinlainen klisee.

Tämän vuoksi eräs vloggaaja päätti mennä Tšernobylin läheiselle alueelle, jota ei olla tutkittu aikaisemmin.

Alue sijaitsee lähellä Valko-Venäjän rajaa ja sinne ei tehdä minkäänlaisia turistikierroksia. Kuvaajalla oli mukanaan vain puukko ja hän oli omien sanojen mukaisesti valmis kohtaamaan mitä tahansa.

Olisitko sinä uskaltanut mennä alueelle, jossa ei olla käyty vuosikymmenten aikana? 

92-vuotias isoäiti ja hänen poikansa ovat eläneet eristyksissä vuosikymmenten ajan.

Eikö olekin surullista etteivät he ole saaneet minkäänlaista tukea tai vahingonkorvauksia vielä tänäkään päivänä?