Danionella cerebrum, läpikuultava kala, joka on vain 12 mm pitkä, voi tuottaa yli 140 desibelin ääniä, mikä vastaa ääntä, jonka ihminen kokee seisoessaan 100 m päässä matkustajakoneesta sen noustessa ilmaan.

Danionella cerebrum -kalat tunnistettiin alun perin 1980-luvulla, mutta laji tunnustettiin virallisesti vasta vuonna 2021, kun tutkijat löysivät hienovaraisia fyysisiä eroja sen ja Danionella translucidan välillä.

Molemmat lajit ovat niin pieniä (noin ihmisen kynnen kokoisia) ja niin samanlaisia, että erot voitiin tunnistaa vain mikroskoopilla. Äskettäin tutkijaryhmä löysi myös toisen kiehtovan ominaisuuden Danionella cerebrumista, joka ei vain erottaisi sitä sen sukulaislajista, vaan myös asettaisi sen hyvin korkealle maailman äänekkäimpien eläinten listalla. Tämä pieni läpikuultava kala käyttää äänilihaksia ja rummutusrustoa tuottaakseen ääniä, jotka ovat yhtä kovia kuin aseenlaukaus.

”Epätavallista näin pienelle eläimelle”

– Tämä pieni kala voi tuottaa yli 140 desibelin ääniä 10-12 mm etäisyydellä – tämä vastaa ääntä, jonka ihminen kokee lentokoneen noustessa ilmaan 100 m etäisyydellä ja on varsin epätavallista näin pienelle eläimelle, tohtori Ralf Britz, iktyologi Senckenbergin luonnonhistorian museosta, kertoo.

Maailmassa on äänekkäämpiä eläimiä, kuten pistoolikatkarapu, joka voi tuottaa jopa 250 desibelin ääniä, mutta kalat ovat yleensä planeetan hiljaisimpia olentoja, joten on epätavallista löytää kala, joka on yhtä äänekäs kuin ambulanssin sireeni tai katupora. Mutta mekanismi, jota Danionella cerebrum käyttää tuottaakseen korviahuumaavan äänen, on vielä kiehtovampi.

Nopeasti etenevät videonauhoitukset paljastivat, että tuottaakseen kovia ääniä kalan uimarakon vieressä oleva kylkiluu liikkuu erityisen väsymättömän lihaksen avulla kohti rummutusrustoa.

– Tämä laite kiihdyttää rummutusrustoa yli 2000 gramman voimalla ja ampuu sen uimarakkoa vasten tuottaakseen nopean ja kovaäänisen pulssin,” tohtori Britz selittää.

Mielenkiintoista on, että kylkiluu on paljon kovempi uroksilla, mikä on todennäköisesti syy siihen, miksi naaras Danionella cerebrum ei tuota yhtä kovia ääniä. Äänten tarkoitusta ei ole vielä selvitetty, mutta tutkijat arvelevat, että se voisi auttaa kalaa navigoimaan sameissa vesissä tai että se voisi olla aggressiivinen taktiikka, jota urokset käyttävät varoittaakseen kilpailijoita parittelun aikana.

Katso video tästä kiehtovasta lajista!